kfd protein dessert

Kwasy tłuszczowe

ryby

1.  Kwasy tłuszczowe są kwasami karboksylowymi, większość z nich występuje w lipidach kwasów tłuszczowych (monokarboksylowe) oraz kwasy dikarboksylowe. Badania wykazały kilkaset rodzajów kwasów tłuszczowych, oraz ich korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Tłuszcze cechuje to, że są nierozpuszczalne w wodzie. Kwasy tłuszczowe zwierzęce można podzielić na:

  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • mononienasycone kwasy tłuszczowe,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

 

2. Podział kwasów:

  • kwasy tłuszczowe nasycone- to kwasy, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Zawarte w pożywieniu mają decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały iż nasycone kwasy tłuszczowe oddziałują niekorzystnie na organizm człowieka. Wpływają na tworzenie się złogów cholesterolu w krwi. Zapychają tętnice co znacznie zwiększa ryzyko wylewów, zawałów,udarów. Największy niekorzystny wpływ na podwyższenie się cholesterolu mają: kwas laurynowy, kwas mirystynowy i kwas palmitynowy.
  • kwasy tłuszczone jednonienasycone- głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy występujący w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, a także w margarynach składających się nich. Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem stosowanym w kuchni śródziemnomorskiej. Kwasy tłuszczowe bardzo szybko wchodzą w reakcje z innymi pierwiastkami.
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone- przedstawicielem jest tłuszcz a-linolenowy gdzie najlepszym jego źródłem jest olej lniany,rzepakowy sojowy. Dostarczenie tego kwasy do organizmu nie jest rzeczą trudno ponieważ ryby takie jak łosoś czy makrela zawierają spore ilości tego kwasu.
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe- pełnią istotną role w organizmie człowieka. Oprócz energii jaką dostarczają nam tłuszcze, pełnią ważną funkcje rozpuszczalnika witamin. Najlepszymi produktami dostarczającymi NNKT to: oleje kukurydziany, krokoszowy, słonecznikowy, sojowy. Mają zbawienne właściwości na nasz organizm, muszą być dostarczane z zewnątrz ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać. Nienasycone kwasy tłuszczowe jełczeją 350 razy szybciej niż kwasy nasycone.

 

3. Groźne izomery

Margaryny miękkie są produkowane z olejów roślinnych. Do produkcji używa się dwie technologie. Podczas estryfikacji nie powstają szkodliwe izomery trans. Margaryny twarde powstają pod wpływem uwodorniem tłuszczy i zawierają duże ilości izomerów trans, które są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Podnoszą poziome cholesterolu we krwi, oraz obniżają poziom HDL. Kobiety ciężarne powinny unikać tłuszczy trans ponieważ przenikają przez łożysko i powodują utrudnienie rozwoju płodu. Znaczne ilości izomerów trans zawierają produkty typu” fast foody” oraz wyroby cukiernicze.

4. Zbyt duża ilość tłuszczy w naszej diecie

Tłuszcze zajmują stanowczo za dużo miejsca w diecie statystycznego polaka. Lekarze alarmują aby ograniczać ilość spożywanych ” złych” tłuszczy. Warto zmienić procesy przygotowywania potraw, by cieszyć się zdrowiem na dłużej.

 

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17