kfd protein dessert

Lecznicza moc borówki

jagoda-art

 

1. Borówka, nazywana borówką amerykańską to roślina z rodziny wrzosowatych. Początkowo uprawiana w Ameryce Północnej z czasem w Japonii, Nowej Zelandii oraz w niektórych rejonach Europy.Wyrastająca do 2 metrów wysokości  jest  rośliną długowieczna. Cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów, pod względem właściwości leczniczych oraz kulinarnych.

2. Właściwości lecznicze :

  • Są cennym i wartościowym źródłem przeciwutleniaczy, pomagają w zwalczaniu komórek rakowych ( między innymi raka szyjki macicy) . Badania z Narodowego Centrum Żywienia wykazały pięciokrotną wartość związków antyutleniaczy, antocyjanów,oraz fenoli. Neutralizują wolne rodniki , które z wiekiem bardzo pogarszają stan naszej skóry.
  • Zawarte w borówce związki pomagają w redukcji złego cholesterolu (LDL)  a wspomagają wytwarzanie się dobrego cholesterolu (HDL).
  • Zmniejszają ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy,oraz wylewów.
  • Posiadają zbawienny wpływ na ludzki wzrok. W  Europie bardzo popularne wśród kierowców samochodowych, pilotów samolotów oraz osób pracujących przy komputerze suplementy diety z owocem borówki.
  • Działają antybakteryjnie, owoce borówek podawane są przy  biegunkach oraz zarażeniami bakterią  E. Coli.
  • Stosowane przez kobiety w ciąży ze względu na duże stężenie kwasu foliowego.
  • Stosowane w kuchni , przy wypiekach, procesach produkcji potraw dietetycznych.
  • Uznane za owoc XXI wieku , poprzez walory smakowe, energetyczne oraz prozdrowotne.

 

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14