kfd protein dessert

NOWE Najlepsze i najgorsze żywnościowe produkty dla Twojej skóry

 najlepsze produkty dla skóry

Warunkiem dobrej kondycji nie jest tylko tężyzna fizyczna, ale i kondycja naszej skóry. Wszystko to rozbija się o dobrą dietę – zbilansowane posiłki i zdrowe nawyki żywieniowe, stosując się do tego sposobu żywienia skutki odczujemy w dobrym samopoczuciu i sprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu oraz w wyglądzie!

Stosowanie produktów pielęgnacyjnych to tylko kropla w morzu możliwości. Zazwyczaj kosmetyki wspomagają regenerację, nawilżenie i poprawiają stan naszej skóry lecz jest to tylko niewielki procent tego, ile zależy od naszej diety. Tak jak przy aktywności fizycznej dbamy o naszą sylwetkę, dieta to ponad 70%, w pielęgnacji naszej skóry również stanowi przeważającą większość. Warto w takim razie znać sprzymierzeńców żywnościowych, o które wzbogaci się swój jadłospis. Niektóre produkty często spożywane mogą zniwelować nasze problemy skórne, a niektóre znacząco je pogorszyć. Oto krótka lista najlepszych i najgorszych produktów dla naszej skóry, pomyśl o nich jak o jadalnej fontannie młodości.

#Najlepsze produkty dla naszej skóry

oleje lniane1. Olej lniany

Jest to jeden z wartościowszych tłuszczów, który warto wprowadzić do swojego reżimu dietetycznego. Badania robione dla British Journal of Nutrition wykazały skuteczność tego produktu w walce z zaczerwienieniem skóry, między innymi spowodowaną pękającymi naczynkami na naszej cerze. Dzienne stosowanie oleju lnianego także poprawia nawilżenie naszej skóry, zapobiegając uczuciu szorstkości i suchości. Len jest bogaty w kwas alfa-linolenowy kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc utrzymać wilgoć skóry, szczególnie ważną podczas zimowych miesięcy.

Produkty, które również zawierają w sobie źródło kwasu alfa-linolenowego, to np.: orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona konopi i olej konopny.

Kiwi2. Kiwi

Szukasz dobrego produktu, bogatego w witaminę C? Tak dokładnie, ten włochaty owoc dostarczy Ci porcję dziennego zapotrzebowania. Witamina C w syntezie kolagenu strukturalnego białka sprawia, że jest silnym sojusznikiem dla naszej cery oraz hamuje jej proces starzenia.

Produkty bogate w witaminę C: brokuły, kapusta, grejpfrut, brzoskwinie, papryka, papaja, truskawki.

dynia pizmowa3. Dynia piżmowa  

Brytyjscy naukowcy udowodnili, że korzystny wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry mają warzywa i owoce, zawierające karotenoidy, m.in. źródłem tego jest dynia piżmowa. Karotenoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które pracują na poprawę naszego wyglądu, poprzez zmniejszenie uszkodzenia komórek skóry. I wnet nasza cera nabiera koloru oraz witalności.

Produkty, które również zawierają karotenoidy: marchew, arbuz, kapusta, pomidory.

brazylijskie orzechy4. Orzechy brazylijskie

Ten gigant wśród orzechów, jest wiodącym prym posiadaczem selenu. Jak wynika z badań australijskich lekarzy, wyższy poziom selenu we krwi zapobiega występowaniu chorób skóry, takich nowotwory. Uważa się, że minerał ten działa jak przeciwutleniacz w organizmie, który sprawuje funkcję ochronną przed uszkodzeniem skóry, np. wynikającą z ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe emitowane od słońca.

Produkty, który zawierają źródło selenu: nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, wieprzowina, indyk, ryb, wołowina.

Red fish5. Łosoś

Ryby, zwłaszcza nasz ulubieniec łosoś to wiarygodne źródło długołańcuchowego kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wiadomo, kwasy te pomagają nam wzmocnić odporność, włosy, paznokcie oraz włosy. Dodatkowo hamują także procesy starzenia. Zdrowe i przydatne omega-3, są również ważnym elementem zdrowia naszej błony komórkowej, dzięki czemu komórki trzymają więcej wilgoci, która sprawia, że mamy miękką skórę pozbawioną również przebarwień.

Inne źródła długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3: pstrąg, śledzie, makrela.

#Najgorsze produkty dla naszej skóry

czekolada1. Czekolada

No niestety, ciężko nam jej sobie odmówić mimo całkiem przyjemnych doznań smakowych, ale musimy być szczerzy i przyznać, iż  nie wpływa na naszą cerę przychylnie. Podpierając się kolejnymi badaniami, holenderscy naukowcy dowiedli, iż konsumpcja czekolady w znacznych ilościach może prowadzić do uwolnienia związków, które wpływają na układ odpornościowy, powodując trądzik. Wpływ ten jest bardziej spowodowany konsumpcją czekolady o przeważającej zawartości cukru nad kakao. Tak, więc jeśli nie potrafisz zrezygnować z tej łakoci, wybieraj ciemne czekolady, gorzkie, z dużą zawartością kakao.

biały chleb2. Białe pieczywo

Białe pieczywo niewątpliwie podwyższa nasz indeks glikemiczny, powodując  skok cukru we krwi i insuliny. Może być to przyczyna niekorzystnego wpływu na układ hormonalny, które stymulują produkcję ropy, a co z kolei wywołuje trądzik. Dla zdrowszej skóry, sięgajmy po węglowodany z niskim IG, jak brązowy ryż czy pieczywo żytnie.

dzban mleka3. Mleko

Nietolerancja laktozy nie jest jedynym niepokojącym efektem ubocznym w spożywaniu mleka i produktów mlecznych. U niektórych osób nabiał może powodować wysypki, choroby skórne, m.in. wspomniany już wcześniej trądzik. Warto w takiej sytuacji wybierać produkty pozbawione laktozy, które są już dostępne w dyskontach.

Kategorie: Porady,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18