kfd protein dessert

Słodzik

slodzik

1. Sztuczny środek słodzący, otrzymywany syntetycznie nazywamy potocznie słodzikiem. Mający na celu zastąpić cukier. Jakie są jego rodzaje, plusy oraz minusy stosowania?

2. Acesulfam K

sól potasowa, oznaczona kodem E950, około 150 razy słodszy od sacharozy. Wzmacnia smak i zapach potraw. Stosowany do wyrobów:

  • konserw,
  • napojów bezalkoholowych,
  • wyrobów cukierniczych,
  • deserów.


3.
Aspartam

około 170 razy słodszy od sacharozy. Oznaczany kodem E951. Stosowany powszechnie jako sztuczny środek słodzący. Znajdziemy go w produktach takich jak:

  • gumy do żucia,
  • wyroby cukiernicze,
  • napoje light,
  • wędliny,
  • ryby,
  • konserwy,
  • tabletki musujące

 

Ogólnie dostępny produkt cieszący się bardzo dużą popularnością u diabetyków oraz osób odchudzających się. Nie wpływa na wyrzut insuliny po spożyciu. Bezpieczeństwo jego stosowania budzi do dziś wiele kontrowersji. Zanim produkt został dopuszczony do sprzedaży przeprowadzono ponad 100 badań, mających na celu wykluczenie wystąpienia skutków niepożądanych. Aspartam pod wpływem wysokich temperatur rozkłada się na wolne aminokwasy. Oznacza  to , że nie nadaję się do obróbki w wysokiej temperaturze.

4. Sacharyna

organiczny związek chemiczny kwasu o-sulfobenzoesowego. Oznaczona kodem E954. Sacharyna jest od 300 do 500 razy słodszy od sacharozy. Temperatura topnienia 220’C , trudno rozpuszczalna w zimnej wodzie. W 1977 przeprowadzono kontrolne badanie na szczurach, którym podawano spore dawki sacharyny w celu dokładniejszej analizy sacharyny. Wyniki okazały się bardzo negatywne i zaskoczyły naukowców. Po dokładniej analizie stwierdzono częstsze występowania choroby nowotworowej  u szczurów, którym była podawana sacharyna. Co miało z czasem dać odzwierciedlenie u ludzi. Jednak po paru latach kolejnych badań nad ta substancja te teorie zostały obalone i produkt został uznany za bezpieczny i dopuszczony do ogólnej dostępności.

5. Cyklaminiany

chemiczny związek organiczny stosowany pod nazwą cyklaminianu sodu i cyklaminianu wapnia.  Oznaczony kodem E952. Ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury.  Stosowany w :

  • napojach gazowanych ,
  • sokach owocowych,
  • konserwach,
  • gumach do żucia,
  • paście do zębów

 

Na przełomie lat 70 został wycofany ze sprzedaży. Badania wykazały prawdopodobieństwo wystąpienia raka przy nadmiernej ilości spożywania cyklaminianu. Jednak wynikach kolejnych licznych badań pozwoliły na stwierdzenie , że wcześniej postawiona teza jest nie prawidłowa a produkt ponownie został przywrócony do obrotu.

6. Ksylitol

organiczny związek chemiczny. Stosowany jako dodatek do gum i cukierków ze względu na swoje działanie przeciw próchnicze. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza czy sacharoza. Naturalnie wytwarzany przez organizm człowieka.

7. Stevia

roślina o bardzo słodkich liściach. Od 150 do 400 razy słodsza od sacharozy. Używana jako naturalny słodzik. Rozpuszczalna w wodzie i alkoholu. Jest odporna na działanie wysokich temperatur, wiec bez problemu może być używana w procesach technologicznych. Liczne badania przeprowadzone wykazują brak negatywnych działań na organizm człowieka oraz brak wpływu na wyrzut insuliny po spożyciu.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14