kfd protein dessert

Slow Food- powrót do zdrowej kuchni z przeszłości

slow food1

Wiele słyszy się o zdrowym odżywianiu i o eko -produktach, między tymi hasłami do słownika zdrowego żywienia dodano kolejne określenie- slow food.

Niech nazwa Was nie zwiedzie, to specjalny zabieg słowny przeciwstawny do fast food’u. Z początku Slow Food był tylko ruchem, stawiającym opór powstałym, jak grzyby po deszczu wszelkim restauracjom serwującym niezdrową, zmodyfikowaną żywność typu fast food.

Założycielem owej organizacji był Carlo Petrini, który w efekcie na zmieniający się rynek restauratorski we Włoszech, w 1986 roku stanął w ,,obronie smaku”.
Sama organizacja aktualnie przedstawia się, jako ekogastronomiczne ugrupowanie w ruchu ekologicznym. Ich zadaniem jest przede wszystkim ochrona tradycyjnych i lokalnych składników, zapewniając im żywotność w kuchni.

Propagują i rozprzestrzeniają kulturę jedzenia, celebrują sposób podania posiłku, jak i sam smak. Ich celem jest także edukacja konsumentów i zachęcanie do kupowania od lokalnych sprzedawców, poszerzanie wiedzy na temat dostępnych produktów i ”nauka” czytania etykiet.

Gesina-sw-Marcina--Piers-gesi-marynowana-w-pieprzuZrzeszeni członkowie Slow Food zajmują stanowcze stanowisko sprzeciwiające się genetycznej modyfikacji żywności.

Z uwagi na zanikające smaki w XX wieku m.in. w Europie, zanikło aż 75% smaków. Organizacja postanowiła powołać program reaktywacyjny bioróżnorośność- Arka Smaku.W naszym kraju wzięto pod ochronę takie produkty jak oscypek czy miody pitne.

Slow Food to powrót do tradycyjnych przepisów, lokalnej kuchni i korzystanie z darów ziemi. Duże znaczenie ma jakość produktów, produkty dostępne w sezonie, ich tradycyjne sporządzenie i przygotowanie oraz tradycyjne metody produkcji. Jest to jeden z coraz bardziej popularnych nurtów w kuchni rozprzestrzeniających się globalnie, co nie tylko uzdrawia sposób jedzenia ale i naszą dietę, wyzbywając się nadmiaru chemii i innych szkodliwych składników ”napędzających” sztucznie żywność. Dodatkowym atutem jest zwiększona świadomość konsumenta w wyborze  produktów i poszerzenie horyzontów co do możliwości jego nabycia.

Słuszne, więc będzie tu stwierdzenie, iż wiem co jem!

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14