kfd protein dessert

Śmieciowe jedzenie

Śmieciowe jedzenie

Dodany obrazek
Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoją tężyznę fizyczną, dlatego też naukowcy nakłaniają do dbałości i ciągłej ochrony wigoru przed wpływem czynników społecznych i środowiskowych. Należy mieć na uwadze, że zaniedbywanie się przez złe odżywianie może przyczyniać się do powstawania chorób, które mogą być tragiczne w skutkach.
Prawidłowo zbilansowany jadłospis w znacznym stopniu wpływa na kondycje fizyczno -psychiczną człowieka i przeciwdziała tym samym uaktywnianie czynników chorobotwórczych.
Produkty spożywcze, które w znacznym stopniu działają destrukcyjnie na zdrowie człowieka to artykuły bogate w szkodliwe kwasy tłuszczowe i złe frakcje cholesterolu. Potocznie nazywane są „junk food”, co oznacza żywność bezwartościową.

„Śmieciowa żywność” jest bogata w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli typu trans cechujące się ciężkostrawnością, a w organizmie mogą prowadzić do postępowania procesów miażdżycowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Tego rodzaju tłuszcze znajdują się między innymi w czerwonym mięsie, słodyczach, tłustej wieprzowinie, maśle, serach produkowanych metodami tradycyjnymi.

Dodany obrazek
Nadmiar „złych” tłuszczy prowadzi do nadciśnienia, zaburzeń metabolicznych, może zakłócać poziom cukru we krwi oraz wywoływać dolegliwości wątrobowe, czego skutkiem może być depresja i nadwaga. Według EFSA (European Food Safety Authority) nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i z tego względu ich spożycie powinno być obniżone do jak najmniejszego pułapu. Dlatego proces eliminacji, kwasów tłuszczowych typu trans z technologii utwardzania olejów roślinnych powinien być kontynuowany. Żywność typu „Fast Food” jest łatwo dostępna i cechuje się krótkim czasem przygotowania. Cechą negatywną tej strawy jest udział konserwantów, barwników i substancji chemicznych ulepszających smak. Wyrób tej żywności polega w dużej mierze na wykorzystaniu klasycznej metody modyfikacji żywności – smażenia. Metoda ta może skutkować powstawaniem wielu chorób, ze względu na użycie do jej produkcji zwiększonej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Analizy przeprowadzone przez naukowców wykazały korelację pomiędzy chorobą Alzheimera, schizofrenią, depresją a spożyciem Fast Foodów i produktów wysoko przetworzonych. Raport opublikowany przez organizację Sustain zatytułowany – „Zmień dietę, zmień umysł”, ostrzega, iż: „Jedzenie może mieć natychmiastowy i długotrwały wpływ na zdrowie psychiczne i zachowanie człowieka z powodu sposobu oddziaływania na strukturę i funkcje mózgu”. Inny raport opublikowany w Anglii, zatytułowany – „Feeding Mind”, wykazał, iż zmiana nawyków żywieniowych w ostatnich 50 latach na jedzenie bardzo przetworzone ma ogromny wpływ na zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w organizmie, co z kolei pociąga za sobą konsekwencje w postaci występowania depresji i problemów z pamięcią. Udowodniono, iż spożycie w nadmiarze mięsa wpływa na wzrost napięcia i agresji, a ciężkostrawne posiłki jedzone tuż przed snem powodują problemy z zasypianiem i tak zwane „koszmarne sny”. Raport – „Feeding Minds” nie ma najmniejszych wątpliwości, co do wpływu złych pokarmów na stan psychiczny ustroju. Wysoki udział w diecie tłuszczy nasyconych i cukrów prostych, powoduje spowolnienie pracy mózgu.
Mózg, jak każdy inny organ jest podatny na działanie produktów spożywanych, na co dzień. Odpowiednie ilości złożonych węglowodanów, aminokwasów, egzogennych kwasów tłuszczowych, zestaw witamin i minerałów mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jego pracy.

Dodany obrazek
Podwyższone spożycie cukrów jest kolejnym ważnym tematem. Pieczywo, ziemniaki, makarony stanowią podstawę diety człowieka. Ich spożycie w podstawowym znaczeniu nie ma negatywnych efektów na zdrowie. Głównym problemem jest jednak oczyszczanie takiej żywności przed wprowadzaniem na rynek. Maszyneria, która zajmuje się tą procedurą doprowadza do wyłuskiwania cennych elementów np. włókien, danego produktu żywieniowego. W ten sposób na rynek trafia żywność oczyszczona – „sztuczna”, zwana potocznie białą bądź rafinowaną. To przetwarzanie działa na niekorzyść człowieka. Proces rafinacji usuwa zbilansowane składniki danego produktu żywieniowego, jakie zostały mu nadane przez działanie słońca, ziemi czy wody. Przykładem takiego postępowania jest burak oraz cukier, który jest jego końcowym wyrobem. Burak to roślina mieszcząca w swoim wnętrzu obfite pokłady witamin, soli mineralnych. Izolowany z nich cukier podlega starannym procesom krystalizacji, oczyszczania i filtracji. W trakcie procesu naturalny kolor, tekstura zostają utracone – produkt finalny jest bezbarwny, nieinteresujący. Uzyskanie białej barwy wiążę się z poddaniem działaniu chlorku wapnia, który jest toksyczny.
Do organizmu trafia cukier w postaci sacharozy, pozbawionej witamin i soli mineralnych. Aby taki składnik został wchłonięty przez organizm niezbędny jest szereg substancji. Jeśli występują ich braki, organizm narażony jest na utratę swoim zasobów, czego skutkiem może być próchnica zębów spowodowana deficytami wapnia bądź anemia wywołana ubytkiem fundamentalnych pierwiastków. W 2004 roku American Journal of Clinical Nutrition opublikował zbiory analiz, które zdecydowanie świadczyły przeciwko rafinowanym produktom. Dowiedziono, iż żywność oczyszczona ma wpływ na pogorszenie stanu zdrowia grupy badanej, czego konsekwencją było zwiększenie zawartości tłuszczu w ciele i wzrost masy ciała.
Nierafinowane produkty są zdrowsze ze względu na obecność włókien – otrębów w składzie, które są pomocne w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz zapewniają utrzymanie stanu nasycenia przez dłuższy czas. Do produktów nierafinowanych zalicza się: owsiankę, pieczywo pełnoziarniste i chrupkie ciemno zbożowe, cukier trzcinowy, pełno pszenne kluski itp.
Przodującą chorobą będącą skutkiem złych nawyków żywieniowych jest otyłość. Objawia się ona nadmiernym odkładaniem tłuszczu w tkankach ciała. Układ krążenia osób dotkniętych tym schorzeniem jest narażony na powiększony wysiłek, ponieważ nadwaga zmusza serce do nadmiernej pracy, gdyż musi ono pompować krew do mięśni z większym wysiłkiem usiłującym wprawić w ruch ciężkie ciało. Układ krwionośny nie jest naturalnie przystosowany do takiego wysiłku, dlatego szybko staje się on niewydolny. Za osobę otyłą uważa się każdego człowieka, który idealną masę ciała przekracza o ponad 20 %.
Przyczyną otyłości jest jedzenie ponad miarę. Jednak najczęściej otyłość jest skutkiem złych nawyków żywieniowych. Na przykład przedkładaniem nad produkty niskokaloryczne potraw wysoko przetworzonych o wysokim współczynniku IG (indeks glikemiczny). Szkodliwe szczególnie może być przekarmianie małych dzieci i niemowląt, ponieważ właśnie w tym okresie życia powstają komórki tłuszczowe, których liczba pozostaje stała przez cale życie.
Dlatego w późniejszym wieku osoby przekarmiane w dzieciństwie przejawiają większe skłonności do tycia. W wielu przypadkach czynniki emocjonalne odgrywają równie znaczącą rolę.
Otyłość jest procesem postępującym i prowadzi do rozwoju kolejnych schorzeń. Dyslipidemie są jednym z jego następstw. Charakteryzują się anormalnie wysokim poziomem frakcji cholesterolu- LDL i trój glicerydów. To w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zwiększona masa ciała działa wrogo na stawy, a w przypadku kobiet może być przyczyną problemów z płodnością.
Bliskim krewnym otyłości jest cukrzyca typu 2. Choroba ta związana jest z dysfunkcją trzustki, która nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości insuliny. Podwyższony poziom cukrów w krwiobiegu szkodzi organizmowi.

Dodany obrazek
Niedopatrzenia w produkcji i brak kontroli są często powodem zanieczyszczania żywności, które przyczyniają się w znacznym stopniu do wykształcenia chorób. Występuje wiele bakterii, pasożytów, które przez zakażanie pokarmu wywołują u ludzi stany chorobowe.
Do najczęściej spotykanych zalicza się E.Coli, Salmonelle, Shigelle, Campylobacter.
Inną przyczyną patologii są substancje dodawane przez producentów żywności w celach polepszenia walorów produktu. Operacje takie jak wykazały badania nie zawsze są bezpieczne. Na Uniwersytecie Sheffield pod kierownictwem brytyjskiego naukowca Petera W. Pipera zrealizowano badania nad wpływem benzoesanu sodu – substancji konserwującej (E211) na funkcjonowanie organizmu. Udowodniono, iż benzoesan sodu użytkowany w produkcji napojów gazowanych, konserw rybnych, przetworów owocowych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. W połączeniu z witaminą C może przekształcać się w rakotwórczy benzen. Benzoesan sodu ma niekorzystną aktywność na czynności mitochondriów.
Według Profesora Pipera- Mitochondria wykorzystują tlen do produkcji energii na potrzeby komórki. Uszkodzenia w ich obrębie, są następstwem niesprawności podstawowych jednostek organizmu. Ten właśnie stan uaktywnia szereg chorób związanych z niszczeniem DNA, a ponad nimi wszystkimi – proces starzenia.

 

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14