kfd protein dessert

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

witaminy

1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy A, D, E, K różnią się znacznie od witaminy rozpuszczalnych w wodzie. Występują tylko w składnikach żywności zawierających tłuszcz, ponieważ są nierozpuszczalna w wodzie trawienie następują tylko w żółci.

2. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania rogówki oraz komórek nabłonka. Wpływa na nasz wzrok, oraz prawidłowe odtwarzanie się kości i zębów. Pełni bardzo ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu hormonów. Występuje w:

  • w postaci b-karotenu w warzywach i owocach,
  • maśle,
  • mleku,
  • produktach mlecznych,
  • jajkach,
  • niektórych tłustych rybach,
  • wątróbce.

 

Oznaką niedoboru jest najczęściej kurza ślepota czyli oślepienie widzenia porą wieczorną, a także suchość skóry, problemy z włosami, kseroftalmia.

3. Witamina D wpływa na metabolizm kości poprzez zwiększenie absorpcji fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwkrzywicze. Występuję w:

  • jajkach,
  • wątrobie,
  • rybach,
  • wzbogaconych margarynach,
  • wzbogaconym mleku.

 

Oznaką niedoboru jest najczęściej osłabienie kości, zmiany krzywicze, rozmiękczenie oraz porowatość kości. Również częste bóle krzyża, kończyn oraz kurcze mięśni.

4. Witamina E pełni w organizmie role biologicznego przeciwutleniacza. Współgra ona z selenem. Metabolizm witaminy E jest powiązany z przemiana niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznaką niedoboru jest hemoliza krwi, uszkodzenia układu nerwowego i mięśniowego oraz kurcze łydek. Występuje w:

  • jako główne źródło olei roślinnych.

 

5. Witamina K reguluje w organizmie wytwarzanie protrombiny. Wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Odgrywa istotną role w gospodarce wapiennej naszego ciała. Występuje w:

  • wielu owocach oraz warzywach,
  • ziemniakach,
  • jajkach,
  • serze,
  • jogurtach,
  • wątróbce,
  • oleju sojowym,
  • oleju szafranowym.

 

Skutkami niedoboru są liczne problemy z gojeniem się raz, słabą krzepliwością kwi. Problemy z mineralizacją kości oraz powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych.

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi:

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14