kfd protein dessert

Zbawienna żurawina

 

zurawina1

1. Żurawina

To zimozieloną krzewinką rosnącą na wilgotnych, kwaśnych torfowiskach. Przeważnie na torfach wysokich i bagiennych. W Polsce  występuje żurawina błotna (Vaccinum oxycoccos) i żurawina drobnolistna (Vaccinum microcarpon). Uprawiane obecnie odmiany wywodzą się od pochodzącej z Ameryki Północnej. Jej walory smakowe, oraz wartość przetwórcza nie odbiegają  istotnie od innych owoców rodzimej żurawiny błotnej i są stosowane oraz przetwarzane w taki sam sposób. Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu wytwarzając liczne różowawo-białawe drobne kwiatki do złudzenia  przypominające kształtem dziób żurawia (stąd jej nazwa). Kwiaty żurawiny są owadopylne oraz samopłodne. Długość ich kwitnienia to nieco powyżej jednego miesiąca.Owocem żurawiny są bardzo charakterystyczna mięsista, ciemnoczerwona jagoda osiągająca pełnie dojrzałości około 100 dni po kwitnieniu. Jest bogatym źródłem witamin, soli mineralnych oraz antyoksydantów.  Stąd jej szerokie zastosowanie w lecznictwie. Sklepy oferują bogatą ofertę od świeżych owoców żurawiny, po suszone owoce, proszki, kapsułki a nawet sok. Do spożycia nadaję się najlepiej po obróbce termicznej.

2. Lecznica moc żurawiny

Owoce żurawiny znajdują swoje zastosowanie w kuchni dietetycznej, medycynie naturalnej oraz posiadają właściwości lecznicze co potwierdzają lata badań nad nią. Wykorzystywana w leczeniu :

  • infekcji dróg moczowych i zapaleniu pęcherza moczowego ,
  • kamicy moczowej,
  • paradontozy i chorób zębów,
  • wrzodów żołądka,
  • wzmocnienia odporności organizmu,
  • obniżeniu złego cholesterolu w organizmie,
  • dny moczanowej.

Oraz wielu innych  schorzeniach. Zastosowanie posiada również w kuchni oraz kosmetyce.

3. Przepis na prosty i szybki sos z żurawiny

Składniki:

  • 0,5 kg owoców żurawiny
  • 10 łyżek czerwonego wina
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon do smaku

Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną dodajemy cukier, wino i cynamon. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14