kfd protein dessert

Zdrowe grillowanie

zdrowe grillowanie

Sezon grillowy trwa, a długi weekend na początku czerwca to kolejna okazja by rozpalić grilla i przyrządzić swoje ulubione potrawy. Jednak niekoniecznie pamiętamy o tym, aby nasze jedzenie przyrządzone na grillu było zdrowe i nam nie zaszkodziło. Warto wiedzieć, jak nie nabawić się niestrawności, a grillowane przysmaki były pozbawione substancji rakotwórczych i nadmiaru tłuszczu. Dobrze przyrządzone mięso na grillu, traci ok 20% tłuszczu.

Zaletą grillowania zdecydowanie jest to, że zmniejszamy kaloryczność dania, dzięki nie dodawaniu tłuszczu i pozbywając się tłuszczu z potrawy przy prawidłowym przypieczeniu go. Pierwszą ważną rzeczą jest, aby wybrać odpowiedni węgiel – najlepiej węgiel drzewny i odpowiednią do tego rozpałkę, z naturalnych substancji. To da nam gwarancję, iż zniweluje wydzielanie się substancji rakotwórczych i wolnych rodników podczas grillowania mięsa.

Podstawą przyrządzenia i przygotowania grilla jest oczywiście higiena, która jest warunkiem koniecznym by się nie rozchorować i nie zatruć. Produkty, które wybieramy powinny być dobrej jakości, wystrzegajcie się kupna mięsa już zamarynowanego – z uwagi na brak pewności o jego świeżości. Najlepiej samemu oporządzić mięso i zamarynować w ziołach. Dla osób na ścisłej diecie, zwłaszcza redukcyjnej poleca się grillować ryby, najlepiej morskie. Ze względu na wartości odżywcze oraz niskokaloryczne zasoby, są dobrą alternatywą dla mięsa. Ryby poleca się grillować owinięte w folię aluminiową.

Grill

Przy tak dużym spożyciu białka, mogą pojawić się pewne schorzenia, jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunka. By wspomóc swój układ pokarmowy, warto wzbogacić swoją dietę w enzymy trawienne. Nie zapominajmy więc o świeżych owocach w ten weekend, wzbogacając nasze potrawy o np. ananas, sałatę, szpinak, warzywa kiszone, czyli o produkty bogate w żywe enzymy. Naszym potrawom wykwintnego smaku oraz aromatu dodadzą świeże warzywa wrzucone na grilla oraz przyprawy. Z warzyw nie zaleca się grillować ziemniaków, jak wskazują badania podczas tego procesu wytwarzają się substancje rakotwórcze, które podwajają ryzyko zachorowań. Warto nie żałować sobie ziół, gdyż wiele z nich wspomoże trawienie, pracę wątroby i złagodzi nieprzyjemne uczucie przejedzenia.

Enzymy trawienne, są odpowiedzialne za rozkład białek, węglowodanów i tłuszczy w przyjmowanym pokarmie, które są trawione. Proteazy służą do rozkładu białka, lipazy rozbijają tłuszcz, a amylazy węglowodany.  Enzymy trawienne są niezwykle ważne i odpowiadają za prawidłowy proces trawienny oraz za wchłanianie składników do organizmu. Właściwy przebieg tych procesów, wpływa na ogólne funkcjonowanie naszego organizmu, układu immunologicznego, żywotność komórek, czy zabliźnianie się skaleczeń i ran.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15